во

Архитект создава фотографии од утописка иднина во која зградите можат да дишат и да растат

Манас Бхатија, архитектонски дизајнер со седиште во Индија, создал неколку брилијантни надреални слики од утописки згради користејќи алатки за вештачка интелигенција. Симбиотските структури замислени од дизајнерот се направени од џиновски шупливи дрва од црвено дрво и тие можат да дишат и да растат.

Зборувајќи за неговата инспирација за овие дизајни, дизајнерот додава: „Отсекогаш сум бил фасциниран од тоа како малите инсекти и суштества ги создаваат своите живеалишта во природата. Мравките на пример ги создаваат своите живеалишта со сложени мрежи во почвата. Кога луѓето би можеле да создадат згради кои растат и дишат како растенијата, каков неверојатен свет би бил тој да се живее“.

Тој вели: „Секој добар дизајн генерално започнува со рачна скица или дигитална скица, која потоа се рафинира со помош на пресметковни методи. Со програмите за вештачка интелигенција како ‘midjourney’ овој процес е скратен. Клучните зборови што го дефинираат нечиј концепт или идеја за дизајн може да се внесат во вештачката интелигенција за да се создадат слики. Вештачката интелигенција решава едно големо прашање, а тоа е „одложување од размислување до извршување“, бидејќи обезбедува многу побрз начин за конципирање и тестирање на повеќе дизајнерски идеи за да се дојде до најдоброто можно решение.

На крајот, дизајнерот додава: „Иднината изгледа доста ветувачка со интеграција на технологија како што е вештачката интелигенција во архитектурата и дизајнот“.