во

Да речеме, Мујо, дека патуваш со воз и во купето ти е многу топло. Што ќе направиш?

Полагаат Мујо и Хасо физика на Факултет.

Прв на усмено испрашување влегува Мујо и професорот му дава задача.

– Да речеме, Мујо, дека патуваш со воз и во купето ти е многу топло. Што ќе направиш?

– Па ќе отворам прозор.

– Е одлично. Прозорот има површина од 1.5 м2, купето има зафатнина од 12м3, возот оди со 80км на час накај запад, дува јужен ветер со 5м/с. За колку време ќе се изветри купето?

Мујо, нормално, нема поима и паѓа на испитот. Излегува од кабинетот и му кажува на Хасо што се случило. Следен влегува Хасо и професорот повторно го почнува разговорот.

– Да речеме Хасо, дека патуваш со воз и топло ти е во купето. Што ќе направиш?

– Ќе го соблечам сакото

– Ама многу е топло!

– Ќе го соблечам џемперот и кошулата!

– Ама е страшна жештина и уште ти е топло!

– Ќе ги соблечам панталоните и чорапите!

Изнервиран професорот почнува да пизди.

– И што мислиш што ќе се случи ако спроти тебе седи еден црнец и почнува да му се дига како што ти се соблекуваш?

– АБЕ МОЖЕ СЛОБОДНО ДА МЕ Е*Е ЦЕЛО КУПЕ ЈАС ПРОЗОР НЕ ОТВАРАМ.