во

Двајца комшии решиле да одат на печалба во Либија. Им стигнале документите и тргнале на пат…

Двајца комшии решиле да одат на печалба во Либија. Им стигнале документите и тргнале на пат. Арно ама, едниот го запрале на граница и не го пуштиле да помине. Тој се вратил дома и ѝ рекол на жена си:

– Додека комшијата не се врати од Либија, јас ќе се кријам и ќе се правам дека сум во Либија, да не ми се смеат комшиите дека не ме пуштиле на граница. Ако дојдат гости, ќе бидам на таванот.

Жена му се согласила, да не пукне резил и почнала да го прикрива пред комшиите. По некое време таа му рекла:

– Комшивката си купи нови чевли со пари од Либија.

Сопругот ѝ рекол:

– Купи си и ти.

По два дена жената пак:

– Комшивката си купи нов фустан со парите од Либија.

Сопругот малку подразмислил и рекол:

– Купи си и ти.

По неколку дена пак:

– Комшивката си најде љубовник.

Сопругот се замислил, голтнал кнедла и рекол:

– Најди си и ти, ама кога ќе се вратиме со колегата од Либија, каков ќотек ќе јадеееш…