во

Порано у некое село, двајца млади се земале, ама набрзо после свадбата виделе дека нешто не им штима…

Порано у некое село, двајца млади се земале, ама набрзо после свадбата виделе дека нешто не им штима во бракот, разговарале, мислеле ама никако да смислат и една вечер кога си легнале, невестата му вика на мажот:

– Мажу, абе ајде утре да отидеме кај попот и да му кажеме за нас, знаеш најучен е у селото.

Другата ден одат кај попот и му кажуваат и попот го прашува машкото:

– Ти зете работиш ли нешто?

– Се бе попе, ниви, лозја, бавчи, говеда, нова куќа направив.

– Ти снао работиш ли нешто?

– Се бе попе, перам, чистам, работам на нивите.

Попот седнал и се замислил и му текнало за кратко време.

– Абе вие таа работа ја правите ли?

– Која бе попе?

– Сега ќе видите, снао оди легни на креветот и рашири ги нозете а ти зете земи фенеров и гледај и учи.

После неколку недели попот се шета низ селото и ја здогледува невестата и ја прашува.

– Невесто како е сега?

– Одлично попе, цело село ме е*е, а он фенерот го држи.