во

Си биле тројца рибари и ловеле риба на Дојранско Езеро…

Си биле тројца рибари и ловеле риба на Дојранско Езеро. Едниот фаќа златен крап. Крапот му проговорува со човечки глас.

– Пушти ме во водата и ќе ти дадам еден подарок.

– Каков подарок? – прашува заинтересирано рибарот.

– Избери си сам: Голема љубов, голема мудрост или милион денари.

– Сакам мудрост! – без многу размислување вели рибарот.

– Готово! – рекол златниот крап и скокнал во езерото.

Другите двајца рибари некое време го гледале својот пријател и конечно еден од нив рекол:

– Ајде кажи нешто мудро бе?

– Требаше да ги земам парите.