во ,

10 Илустрации ги покажуваат двојните стандарди во животот

Артистката Наталија Окунева-Раракина создаде илустрации кои на сликовит начин прикажуваат како изгледаат двојните стандарди во реалноста.

1.

Кога маж добива внимание од спротивниот пол, тој е фраер. Кога жена добива внимание од спротивниот пол, таа е осудувана и навредувана.

2.

Очекуваме чувствата да зависат од полот. Кога жена плаче, тоа е во ред, но кога маж плаче, не е.

3.

Очекуваме мајките да им посветуваат повеќе внимание на децата од татковците.

4.

Жените сè уште се сметани за полоши возачи од мажите.

5.

Лицата од постарата генерација постојано ги обвинуваат децата дека се зависни од телефоните, а не ја забележуваат својата зависност од ТВ екраните.

6.

Судиме според изгледот.

7.

Секогаш имаме коментар за туѓата форма на телото.

8.

Флертувањето на работното место го оценуваме според надворешниот изглед.

9.

Ги осудуваме родителите за лошото однесување на нивните деца, а кога нашите деца ќе се однесуваат исто, тоа е во ред.

10.

Само слатките кученца ги сметаме доволно вредни за вдомување, иако знаеме дека на сите им треба топол дом.