во

17 Победнички на изборот за Мис на светот, чија убавина ги освои срцата на луѓето

„Мис на светот“ е натпревар за убавина, кој многу луѓе со нетрпение го очекуваат. Најчесто, оваа почесна титула се доделува на претставници на Индија и Венецуела: тие победиле по 6 пати до сега. Девојките од Јамајка победиле вкупно 4 пати.

Ева Ројбер-Стаер, Австрија (1969)

Лусија Петерле, Бразил (1971)

Пелин Леон, Венецуела (1981)

Ајшварија Раи, Индија (1994)

Ирене Склива, Грција (1996)

Пријанка Чопра, Индија (2000)

Азра Акан, Турција (2002)

Марија Јулија Мантија, Перу (2004)

Јан Зилин, Кина (2007)

Ивијан Саркос, Венецуела (2011)

Ју Венсија, Кина (2012)

Меган Јанг, Филипини (2013)

Ролин Штраус, Јужна Африка (2014)

Миреја Лалагуна, Шпанија (2015)

Мануши Чилар, Индија (2017)

Ванеса Понсе де Леон, Мексико (2018)

Тони-Ан Синг, Јамајка (2019)