во ,

20 Карактеристики на Австрија, кои ги изненадуваат странците

Австрија е богата земја со висок животен стандард. Таа е меѓу првите 10 најудобни земји за живеење, а во 2019 година нејзиниот главен град Виена беше на врвот на листата на најбезбедни градови. Скијачките центри, традиционалните носии, познатите десерти и виенските колбаси – тоа не е сè. Овде главното богатство се луѓето.

1. Постигнете баланс помеѓу работата и личниот живот.

Клучно прашање за Австријците е флексибилното работно време. Мештаните одржуваат рамнотежа во се. Тие не се работохоличари, но не се мрзливи. Овде вообичаено е да имате време да ја завршите домашната задача во текот на денот за да бидете слободни за семејството навечер. Работниот ден обично трае од 8:00 до 17:00 часот, а во петок – до 15:00 часот. За време на викендите, позивите, испраќањето пораки или одговарањето на работни пораки е табу тема.

2. На локалното население тешко се спријателува.

Долго време им треба да се отворат, да почнат да се дружат. На пример, тие можат да ручаат со колегите во тишина со години: толку им е удобно. Но, самите Австријци велат дека е лесно да се започне разговор со нив: „Се жалиме на се. Не знаете за што да разговарате? Само почнете да се жалите за нешто. Во 99% од случаите, Австриецот ќе се согласи со вас, а потоа можете да почнете да се жалите заедно“.

3. Странците ќе се соочат со јазични потешкотии

Официјален јазик е германскиот, но никој не го зборува. Дијалектите се додаваат на официјалниот јазик и секој регион има свој. Всушност, посетителите треба да научат јазик што се користи само во деловната кореспонденција, а сите комуницираат на дијалект. И нема курс или лекција што ќе ви помогне да го разберете. Само искуство.

4. На Австријците им треба долго време да ги тестираат своите чувства пред да ја официјализираат врската.

Генерално, врските се воспоставуваат преку пријатели или Интернет. Многу луѓе стапуваат во брак кога и двајцата имаат 30 години. И тие имаат деца подоцна. Бројот на разводи овде, исто така, се намалил од раните 2000-ти. Плаќањето половина од сметката на состанок овде се смета за норма.

Најпопуларните опции за состаноци се пешачење во планина или во шума, скијање, трчање во парк. Тие имаат своја романса: наместо цвеќиња, носат шумски плодови или домашни колбаси.

5. Земјата се грижи за животната средина

„Собиравме ѓубре во Виена. Градот стана почист“.

Австријците се свесни за нивната одговорност за светот во кој ќе живеат нивните деца. Затоа, постои одреден тренд во општеството за се што е поврзано со животната средина. Овде многу луѓе поставуваат соларни панели на покривите, а некои одат уште подалеку и организираат уредување на покривот и надворешните ѕидови на куќата. Самата куќа исто така треба да биде паметна и отворена за сончева светлина.

Ова е фабриката за отпад Спителау, која е повеќе како музеј.

6. Ѓубрето ретко се извезува и по распоред.

Австрија има добро организиран систем кој им овозможува на жителите правилно да го фрлаат својот отпад и на тој начин да се грижат за животната средина. На пример, луѓето ставаат пластика во специјални жолти кеси. Има по 9 торби годишно за секој стан. Тие се делат бесплатно и едноставно се оставаат на прагот. Тие се придружени со распоред за собирање ѓубре: 9 пати годишно.

„Штом кесата се наполни, се носи на посебно место во подрумот. Потоа, според распоредот, газдата на куќата ги носи овие торби надвор за да ги подигнат комуналните работници“, вели корисник на Интернет.

7. Австрија постојано се меша со Австралија

Поради вечната конфузија во Австрија, многу популарен е слоганот „Во Австрија нема кенгури“, кој се применува на уличните знаци и сувенири. Меѓутоа, понекогаш се појавуваат недоразбирања на највисоко ниво. Така, откако Австрија се кандидираше за Советот за безбедност на ОН, еден од гласовите беше во корист на Австралија, иако таа воопшто ја немаше на листата.

„Дива Австрија“.

„Соседите ни подарија кутија со играчки од нивните деца како мали. Меѓу нив беше и оваа убавица. Австрија си е Австрија…“

На аеродромот во Салцбург има и SOS копче за оние кои слетале во Австрија, иако сакале да патуваат во Австралија.

„Жал ни е, ова е Австрија, а не Австралија. Ви треба помош? Ве молиме притиснете го копчето.”

8. Луѓето овде штедат пари и покрај нивната финансиска состојба.

Австријците се трудат да не бидат екстравагантни и се грижат за она што им го дала природата. Штедењето за Австриецот е дел од неговиот карактер, кој често се граничи со скржавост. „Секој над 35 години ќе ја пресмета повторно секоја цена во шилинзи (валутата пред доаѓањето на еврото.) за да се пожали на високата цена“, рече еден потрошувач.

„Работев во ресторан каде што сопственикот беше злобно алчен Австриец. Еднаш ми покажа како правилно се вари јајце. Испадна совршено, пола изедов, отидов на работа, а остатокот го фрлив. Се врати и праша: „Каде е јајцето?“ Јас тивко покажувам кон корпата за отпадоци, а тој вика: „Штотуку ми ограби 1 евро!“ А потоа го извадил јајцето од кофата, го измил и го изел“, рекол корисник.

9. Повеќето згради во Виена се сиви. Но не сите.

Меѓу Австријците имаше еден човек кој поради некоја причина беше иритиран од благородната сива боја. Тоа е уметникот Фриденсрајх Хундертвасер. Тој веруваше дека не може да се биде среќен во вештачката средина на зградите што се состојат од исти станови кои се повторуваат. Затоа, распределбата на становите во зградата на Хундертвасер дизајнирана од него е сосема различна, секој од нив има различни врати и прозорци, а фасадата на секој стан е истакната во своја боја.

Тој исто така верувал дека архитектурата треба да се интегрира со околната природа. Затоа, живи грмушки и дрвја се засадени на покривот, терасите, балконите. Така, архитектот се обидува да ја компензира природата за површината на плодното земјиште земено од неа.

10. Австрија е родното место на многу познати композитори, а љубовта кон музиката е во крвта на локалното население

Моцарт, Хајдн, Шуберт, Штраус, Малер – ова е само мал список на светски познати австриски автори на брилијантни музички дела. Сепак, повеќето од атракциите овде се поврзани со Моцарт: неговата куќа, плоштадот именуван по него, разни сувенири.

Во музеите има мажи облечени во костими на Моцарт кои канат туристи на концерти. Колачите од Моцарт се продаваат буквално насекаде, а во секој музеј или замок има барем по еден експонат поврзан со големиот композитор.

Следна Страница - 2 -