во ,

20 Неверојатни работи од Чешка кои дефинитивно не воодушевија денес

Чешката Република е срцето и бисерот на Европа, комбинирајќи ја и словенската и европската култура. Има околу 200 замоци, палати, музеи, романтични глетки, пештери, природни резервати, кои се стари околу 90 милиони години. Чесите на светот му претставија контактни леќи, громобрани и крвна класификација во 4 групи. Оттука можете лесно да стигнете до неколку големи главни градови на други европски земји, но откако ќе пристигнете во Чешка, повеќе нема да сакате да ја напуштите.

„Видов метален ксеноморф на покривот на една зграда во Оломуц.“

Студирав таму! Тие сакаат ксеноморфи. На плоштадот во близина на Мекдоналдс има бар со предатор и вонземјанин во природна големина од делови од моторот.

Прашки часовник

Прашкиот астрономски часовник или Прага Орлој е средновековен астрономски часовник кој се наоѓа во Прага. Часовникот првпат бил инсталиран во 1410 година, што го прави третиот најстар астрономски часовник во светот и сè уште во функција.

Кулата oд книги во градската библиотека во Прага

На влезот на градската библиотека во Прага има инсталација на книги наречена „Идиом“. Нејзин автор е словачкиот уметник Матеј Крен. На страната на кулата од книги има посебен „прозорец“ во форма на солза, од кој секој може да погледне. Главната карактеристика на оваа кула е ефектот на бесконечност кога се гледа одвнатре.

Факт е дека во основата и таванот на инсталацијата се вградени огледала кои создаваат таков ефект. Зад неа стои идејата дека книгите ни даваат бесконечно знаење, но за тоа треба да ги прочитате.

Би било интересно да се сместите во Хотел Капи Хниздо, што значи „гнездото на штркот“

А влезот во хотелот „Babylon Wellness“ во Либерец е навистина импресивен

Во Чешка, детергентот можете повторно да го наполните од специјални „бензински пумпи“.

Во некои продавници во Чешка можете да видите вакви „бензински пумпи“ за детергенти. Секој може да наполни шампон, гел за туширање, детергент и течност за миење садови во контејнер или шише за повеќекратна употреба, што може да се купи еднаш.

При влегувањето во продавница, купувачот избира празно шише од саканиот производ и го скенира неговиот код.Се печати етикета со рокот на траење на производот. Кога производот ќе се потроши, купувачот го носи празното шише од дома за да го наполни. Ова е направено за да се намали количината на пластичен отпад.

На некои улици е поставена електронска табла која го покажува нивото на бучава во оваа област од градот.

Поминувајќи низ оваа врата, можете да стигнете од Чешка до Германија

Чешко-германската граница минува низ средината на станицата. Од едната страна на станицата е чешкиот град Железна Руда, а од другата – германскиот Бајериш Ајзенштајн.

Часовникот на кулата на старото градско собрание во градот Табор има 24-часовен бројчаник.

Работниците на патиштата во градот Ухерске Храдиште завршија одлична работа

Ме сака, не ме сака, ме сака, не ме сака, ме сака…

Во Чешка случајно можете да најдете вакви „камења за патници“

Еве како функционира: Некој го украсува каменот. Потоа ги наведува основните информации и локалниот поштенски код на задната страна. Така тој ја остава својата креација на безбедно и видливо место. Кој ќе го најде, го фотографира од двете страни и ги прикачува овие фотографии во група за активности на Фејсбук, заедно со поштенскиот број и приближната локација на откритието. Тогаш тие можат или да го задржат за себе или да го остават некаде за следниот човек.

Можете да купите јајца од автомати во чешките продавници

Инструкции за паркирање

Во Чешка се поставени знаци за да ги обесхрабрат луѓето да се олеснуваат на улица.

Кинетичка скулптура „Главата на Кафка“ во Прага

11-метарската кинетичка скулптура во чест на писателот Франц Кафка се состои од 42 ротирачки панели, од кои секоја поединечно ја менува својата позиција. Нејзин автор е познатиот современ чешки скулптор Давид Черни.

И уште едно познато дело на Черни – Свети Вацлав на превртен коњ во Прага

Шетајќи низ улиците на Чешката Република, вреди да се погледне не само наоколу, туку и нагоре.

Ова е и скулптура на Черни – статуа на Зигмунд Фројд, која виси на едната рака. Изненадувачки, реалистичната скулптура исплаши многу туристи. По неговото создавање, беше изложен во различни градови низ светот, но на крајот се врати во Прага.

Нуклеарна централа изградена на теренот до капелата

Карпест град Адрспах, или карпест резерват Адрспах-Теплице

Овој карпест комплекс бил формиран пред повеќе од 89 милиони години и бил дното на праисторискиот океан. Со повлекувањето на водата, ниските температури, проточната вода, ветерот и сонцето ги формираа карпите од песочник, кои денес станаа една од популарните туристички рути. Порано ова место било непроодно, но по шумски пожар во XIX век, карпите го добиваат денешниот изглед.

Чешки Хобитон

Чешкиот Хобитон е место во планините Орли во селото Седивини. Нејзин автор е Свјатослав Хофман, кој изградил неколку куќи за хобитите, особено за краток филм заснован на делата на Ј. RR Tolkien за Middle-earth, направен од обожаватели.

Хофман градел бавно, цели 6 години и користел отпад и непотребни материјали. Хобитон е во приватна сопственост, но во работните денови туристите можат да го посетат во попладневните часови.