во

20 Фотографии кои докажуваат дека во Египет може да се видат повеќе нешта од плажи, пирамиди и хотели

Египет е омилена дестинација. Многу туристи претпочитаат да го поминуваат поголемиот дел од своето време во локални хотели со сеопфатен карактер, уживајќи во бифе, удобни лежалки на плажите и секојдневни екскурзии до популарните атракции. Сепак, во оваа древна земја има што да се види надвор од туристичките резервации.

„Продавачите во египетското метро се посебен вид. За да покаже дека неговите ремени се добри, овој човек се закачи на еден од нив“.

Чуварите решиле да го облечат кучето за да му ги заштитат шепите од жешкиот тротоар.

Слугинката го направи овој мајмун од крпи и му ги облече моите боксерки.

„На влезот во воден парк во Египет. Навистина не беше многу добар“.

„Мојата сопруга во храмот во Луксор“

Неочекувана средба во една од египетските пирамиди.

Во 1964 година, статуата на Рамзес во храмот Абу Симбел мораше да биде демонтирана и преместена за да се спаси од поплави. Во 1967 година повторно беше склопен.

Во Египет сè уште се почитуваат мачките.

Оклоп од крокодилска кожа (3 век), пронајден на бреговите на Нил во Северен Египет.

По земјотресот, кој го оштети колосот на Мемнон, искршените статуи почнаа да „пеат“ на изгрејсонце

Научниците веруваат дека росата се акумулира во пукнатините: таа почнува да испарува, создавајќи вибрации кои одекнуваат низ пустината.

Во 2013 година, за прв пат по 112 години, падна снег во Каиро.

„Човекот што го видов на автопатот“.

„Кога мојот шеф работеше во Египет, му направија ваков шлем.“

Типичен ден во Египет.

Камилата е најдобар пријател, но понекогаш и недостига вода во грпката.

Љубител на птици. Александрија, Египет.

Пустината изгледа како површината на Месечината.

Фотографијата е направена во Каиро и јасно ја покажува разликата меѓу културите.

„Се шетав низ Египет и видов ваква продавница.“

„Во Египет уловив кадар кој се прави еднаш во животот.“